| Home | Decap 121 | Decap Overig | Mortier | Decap HerentalsNBCDiversen | Nieuw | Reportage | Orgeldag | Links | Contact |

DECAP Herentals  


In 1934 vestigde Frans Decap zich als zelfstandig orgelbouwer in Herentals.  Tot die tijd werkte hij samen met zijn vader en broers in Antwerpen. De firma Frans Decap Herentals produceerde verschillende typen orgels zoals straat en kermisorgels, cafeorgels, orchestrions en natuurlijk dansorgels. Na het overlijden van Frans Decap in 1972 wordt het bedrijf voortgezet door zijn zoon Francois die nog steeds actief  is in het bedrijf. Innovatie heeft altijd hoog in het vaandel gestaan van dit bedrijf, het oude ambacht van orgelbouwer gecombineerd met moderne technieken. Mede door deze vernieuwingen heeft dit bedrijf zijn bestaansrecht bewezen.

Rond 1953 werden de eerste half-elektronische orgels gebouwd. Begin jaren zeventig werden er zelfs dansorgels gebouwd met elektrische gitaren zichtbaar opgesteld. Ook waren zij de eerste die MIDI toepaste in een orgel. Van de orgels die door Decap Herentals in het verleden zijn gebouw zijn er maar weinig  overgebleven. Als iemand nog foto's heeft van orgels die gebouwd zijn bij Decap Herentals kunt u die mailen of contact met mij opnemen.

Het blijft een familiebedrijf want de zonen van Francois, Frank en Tony, zijn ook werkzaam in het bedrijf dat tegenwoordig bekent staat onder de naam Orgelfabriek Decap Herentals.  Innovatie en kwaliteit staan anno 2010 nog steeds hoog in het vaandel. Wat te denken van slagwerk en accordeons met volumeregeling zodat men in staat is een orgel te laten spelen met een aangepast geluidsniveau(foto 1). Door deze vinding is het mogelijk een orgel te maken met het geluid van een groot dansorgel en met een afmeting dat in iedere huiskamer past (foto 2). Een voorbeeld van het oude ambacht van orgelbouwer en moderne techniek is het 121 toets orgel "de Kempenaar" (foto 3). Dit orgel werd gebouwd in 1998 in opdracht van Gust Klessens uit Rijkevorsel. Op dit moment is men weer bezig met de productie van een 121 toets pijporgel waarin ook weer de modernste technieken gebruikt zullen worden.

Orgelbedrijf Decap Herentals heeft een goede toekomst voor zich omdat de familie Decap vol zit met prima ideeen. Een van deze ideeen is het "moduul concept" dit houdt in dat u een basispakket kunt kopen en dit op elk gewenst tijdstip kan uitbreiden met registers, instrumenten enzovoort. Dit betekent dat u met een beperkt budget een volwaardig dansorgel kunt kopen om het daarna bijvoorbeeld uit te breiden tot een volwaardige 121 toets (zie toelichting 105 toets reeks).

Een groot orgelliefhebber typeerde Decap Herentals als volgt 'die jongens hebben, met hun ideeen, kennis van zaken en techniek, goud in handen.. alleen moeten ze het nu nog verzilveren'

Voor meer informatie over Decap Herentals volg de link:

accordeonpiano.jpg (89253 bytes)

foto 1

105tpoison.jpg (92357 bytes)

foto 2

foto 3

92tlustralpeijs.jpg (27519 bytes)

92 toets pijporgel

105tdecapherentals1.jpg (54998 bytes)

105 toets reeks

Magic Accordeon

Copyright 2010 Dansorgels.nl All rights reserved.